نمونه سوالات فرايند خط مشي گذاري عمومي
نوشته شده توسط : فرشيد آزاده

خط مشي عمومي، تصميم دولت ياحكومت درمواجهه با يك موضوع، چالش يا يك مسئله عمومي است.
خط مشي ممكن است پاسخ به يك حادثه خارجي مانندكاهش نيروهاي نظامي پس از پايان جنگ باشد.  
خط مشي ممكن است يك نسخه اصلاح شده از يك خط مشي جاري بلندمدت باشد. مانند: توسعه تكنولوژ اطلاعات كه خود اظهاري مالياتي را بصورت الكترونيكي كامل مي كند.
جنكينس خط مشي را مجموعه اي تصميمات متعامل بازيگر يا گروهي از بازيگران سياسي در مورد انتخاب اهداف و ابزار دستيابي به آنها در شرايط مشخص، به شرط آنكه اين تصميمات قانونا درچارچوب اختيارات بازيگران اتخاذ شده باشند.
جيمز اندرسون  خط مشي را مجموعه اقدامات هدفدار توصيف مي كندكه به وسيله يك يا مجموعه اي از بازيگران براي برخورد با مشكل يا مسئله مورد توجه درنظر گرفته شده است. وي نيز بر مجموعه بازيگران تاكيد دارد. اما با رويكرد و حل مسئله، خط مشي را تعريف نموده و خط مشي را متمركز بر حل مسئله و رفع مشكل مي داند.
1-اصطلاحات كليدي در تعريف خط مشي را بنويسيد؟
خط مشي، فرايند تبديل و بيان اصول و اولويت هاي سياسي دولت به برنامه هاو فعاليت هايي است كه به منظور دستيابي به تغييرات مطلوب اجرا مي شوند.
الف- تبديل و بيان اصول:
هيات حاكمه اصول و مباني مشخص را براي اداره امور مملكت در ذهن دارند كه در سطحي بالاتر از خط مشي ها قرار دارند. درحقيقت ممكن است اهداف و برنامه هايي بالاتر از خط مشي ها وجود داشته باشند كه اين خط مشي ها ترجمه بيان عملياتي آنها باشند. در اين جا، خط مشي ها نقش ترجمه مقاصدواهداف حاكمان را ايفا مي نمايند.
ب-  اصول:
مفاهيمي كيفي مي باشند كه بصورت يك طيف نشان داده مي شوند. اين اصول به وسيله خط مشي ها،ترجمه و بيان مي شوند. آنها همان خط مشي هاي اجرايي هستند كه به كار گرفته مي شوند. براي مثال

استقلال يكي از اصول اساسي ومفهومي كيفي است كه ممكن است در دولت ها از آن به ولنگاري سياسي اخلاقي تعبير شود. خط مشي ها نشان مي دهند كه هيات حاكمه چقدر وچگونه به اصل استقلال پاي بند مي باشند.
ج- اولويت هاي سياسي:
خط مشي ها، مشروعيت و اهداف هيات حاكمه را بيان مي كنندو دولت ها نيز در تلاشند تا از راه وضع خط مشي هاي مطلوب و مورد پسند مردم، مشروعيت خود را تقويت نموده و استحكام بخشند. دولت ها، به همه خط مشي ها اعم از سياسي، اجتماعي، اقتصادي،فرهنگي،آموزش،بهداشت و... به صورت سياسي نگاه مي كنند. دولت ها، حتي در ارزيابي و بررسي توجيهات فني و اجتماعي خط مشي ها، وجه اثربخشي را  بر كارايي ترجيح مي دهند.
د- دولت:
در مفهوم كلي، يك نهاد قانوني خط مشي گذاري عمومي است كه به صورت هاي مختلف، مانند تصويب قوانين و مقررات به تعيين خط مشي عمومي مي پردازد. دولت به عنوان نهاد نهادها محسوب مي شود و ميتوان گفت: مجموعه اي از مردم كه در قلمرو معيني (محدوده اجتماعي) و تحت حاكميت خاصي سكونت داشته باشند.
بافت اجتماعي و كيفيت سياسي يك ملت، دولت آن ملت است. عناصري كه تشكيل دهنده دولتند از جمله: جمعيت كه يكي از عوامل اصلي تعيين كننده دولت است كه به وسيله يك رابطه حقوقي، سياسي و معنوي به نام تابعيت تحت حاكميت دولتي بدون در نظر گرفتن نژاد، مذهب و.... با يكديگر مرتبط و متحد مي شوند.
سرزمين عنصر تشكيل دهنده ديگري است كه هم از عناصرمادي واساسي تشكيل دهنده دولت و هم از لوازم اصلي تشكيل دولت است. ولي مهمترين عنصر در تشكيل دولت، عنصر حكومت و ماهيت هر حكومت، حاكميت است. در حقيقت قدرت سياسي دولت است و اگرنباشد دولت تشكيل نمي شود.
واژه حكومت سه معنا دارد: 1-عمل حكومت و رهبري 2- رژيم سياسي 3-ارگان هايي كه عمل حكومت را در يك دولت كشور برعهده دارند. بنابراين اين دولت است كه سياست هاي عمومي را اتخاذ مي كند. همه تصميماتي كه به نوعي به وسيله اداره ها و سازمان هاي دولتي يا وابسته به دولت در مورد موضوعات متنوعي در قلمرو آموزش، بهداشت،مسكن،كشاورزي،فرهنگ و....اتخاذ مي شود، اصطلاحا سياست هاي عمومي گفته مي شود.
ه- برنامه ها و فعاليت ها:
دولت ها براي اينكه بتوانند خط مشي هاي خود را اجرا كنند، آن ها را از طريق برنامه ها به هدف كوتاه مدت تبديل كرده و راه رسيدن به آنها را تعيين مي كنند. برنامه ها داراي ابعاد زماني بوده، نتيجه گرا هستندو ميتوان آنها را ارزيابي كرد. مردم و شهروندان، برنامه ها و اقدامات را راحت مي فهمند و مي توانند از طريق آنها، خط مشي هاي دولت را معني كنند. بيان واقعي سياست هاي دولت، برنامه هاي در حال اجرا هستند.
ي-تغييرات مطلوب:
دولت با وضع خط مشي، در تلاش براي ايجاد يك تغيير است. خط مشي، تصميم بلندمدتي است كه در طي سال هاي جاري حكمفرماست و در پاسخ به مسائل اتخاذ گرديده است. اما اين پاسخ از طريق ايجاد تغيير، مسائل را حل مي كند. زيرا مسئله اجتماعي، جنبه هايي از اجتماع است كه مردم نسبت به آن نگران بوده و خواستار تغيير آن هستند. مطلوب بودن تغيير، زماني است كه با اعمال خط مشي وضعيت ناهنجار رفع گرديده و روابط متقابل اجتماع و افراد به حالت عادي برگردد. اما در صورتي كه اين تغيير اركان  نظام سياسي، اجتماعي را درخطر تلاشي قرار دهد يا سرعت آن را شديد نمايد ويا كاهش رفاه عمومي، نارضايتي مردم را شديد نموده و حركت هاي جمعي را سبب شود، تغيير نامطلوب است.
2- محاسن خط مشي عمومي را بنويسيد؟
موارد زير از محاسن خط مشي عمومي محسوب مي شوند:
-    خط مشي گذاري، اهداف عالي را درچارچوب هاي منظم ومنسجم ارائه مي دهد. درحقيقت خط مشي گذاري نوعي برنامه ريزي محسوب مي شود كه براي تحقق بخشيدن به اهداف عالي، يك چارچوب مناسب محسوب مي شود.
-       خط مشي گذاري زمينه را براي اجراي تصميمات مناسب فراهم مي كند.
-    احتمال رسيدن به هدف از طريق تعيين اولويت ها و تخصيص بهينه منابع افزايش مي يابد.
-    با توجه به تغييرات سريع علم و فن آوري، دولت ها در چارچوب خط مشي ها مي توانند خود را با رشد مورد نظر تطبيق دهند.
-       خط مشي ها مباني ارزشي و هنجاري جامعه را تحكيم مي بخشند.
-    خط مشي ها مي توانند الگوي مناسبي براي دستيابي به همبستگي اجتماعي و افزايش آن ارائه دهند.
-    خط مشي ها در توجيه، پيش بيني و كنترل رفتار افراد جامعه، گروه ها وحتي سازمان موثرند.
-    خط مشي ها مي توانند به بهينه سازي شرايط عمومي، اجراي تصميمات و نيل به اهداف از پيش تعيين شده موثر واقع شوند.
-    دولت ها از طريق خط مشي ها، اقتدار نظام سياسي و مشروعيت هيات حاكمه را كسب نموده و افزايش مي دهند.
-    دولت ها از طريق خط مشي ها بطور مستقيم مي توانند به افزايش سرعت توسعه و رفاه عمومي كمك كنند.
-       مسائل عمومي جامعه از طريق اجراي خط مشي ها حل مي شوند.
بررسي رابطه بين حكومت و مردم از طريق وضع خط مشي ها امكان پذير است.       




:: موضوعات مرتبط: خلاصه كتاب و جزوه هاي كارشناسي ،كارشناسي ارشد , ,
:: برچسب‌ها: سوالات فرايند , خطمشي گذاري عمومي , كرم اله دانشور , سوالات كتاب فرايندخط مشي عمومي ,
:: بازدید از این مطلب : 1469
|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : شنبه 5 ارديبهشت 1394 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: